Hans Hoeks:‘Bergen op Zoom is een mooie groene stad. Dat groen moeten we zien te behouden. Mijn toekomstdroom is voor elke gekapte boom minimaal één nieuwe boom terugplanten.’

‘Een prachtig, groene omgeving’

‘De Brabantse Wal is een prachtig gebied om te recreëren. De mooiste fiets- en wandeltochten vind je hier. Ik ben er trots op dat ik in zo’n mooie, groene omgeving woon. Als liefhebber van groen lees ik vrijwel alle berichten over het kappen van bomen. Het valt mij op dat er meer bomen worden gekapt dan aangeplant. In veel plantsoenen worden de struiken gerooid en vervangen door gras. Ook steeds meer particulieren tegelen hun tuintjes dicht.’

#jouwtoekomstverhaal - Hans Hoeks - gemeente Bergen op Zoom

Bomen en planten handhaven

‘Bomen zijn belangrijk voor onze gezondheid en ons klimaat. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten deze om in biomassa en zuurstof. Daarom zou ik voor de toekomst van onze mooie  gemeente graag een beleid zien ten aanzien van het handhaven van bomen en planten.’

Kappen beperken

‘Een vergunningenstelsel is wellicht een stap te ver. De gemeente zou er wel voor kunnen zorgen dat het kappen tot een minimum wordt beperkt. Dat kan door minimaal hetzelfde aantal bomen terug te planten als dat wordt gekapt. En dat is echt het minimum. Bij jonge aanplant duurt het namelijk zo’n 25 jaar voordat de opnamecapaciteit van CO2 op hetzelfde niveau is.’

Herplanten

‘Herplanten kan ook op andere plaatsen dan waar gekapt of gerooid is. Je kunt bijvoorbeeld ook een bijzondere locatie met bomen creëren die de moeite waard is om te bezoeken. Daarnaast hebben wij in onze gemeente vele monumentale bomen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige kastanjes aan de Guido Gezellelaan of de bomen op het Bolwerk en de verschillende straten met mooie laanbeplanting. Ook met deze monumentale bomen kunnen wij Bergen op Zoom nog meer als groene gemeente profileren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *