Johan Jonkers: ‘Als ouderen zijn wij genoodzaakt om steeds langer thuis te blijven wonen. Mijn toekomstdroom is om samen met andere ouderen in een woongemeenschap te wonen. Op deze manier kunnen we elkaar helpen en vereenzaming voorkomen.’

‘Het is prettig wonen in Halsteren’

Johan is geboren en getogen in Halsteren. ‘Als mens ben je snel geneigd om te kijken naar datgene wat je niet hebt. Ik realiseer me wel degelijk dat ik het heb getroffen. Het is erg prettig wonen in Halsteren. Ik woon in een mooie en rustige omgeving met diverse faciliteiten in de buurt.’

#jouwtoekomstverhaal - Johan Jonkers Halsteren

Woongemeen­schap

‘Als ouderen zijn wij genoodzaakt om steeds langer thuis te blijven wonen. Daarom zou ik het fijn vinden als er een toekomstvisie voor ouderen wordt opgezet. Daarbij denk ik aan het creëren van een woongemeenschap voor ouderen. Ook voor ons als ouderen is het belangrijk om de krachten te bundelen. Langer zelfstandig blijven wonen, wordt dan eenvoudiger.’

Krachten bundelen

‘Door met meerdere ouderen in een woongemeenschap te wonen, blijft er toezicht op elkaar. Dan is er altijd wel iemand in de buurt waar je hulp aan kunt vragen, bijvoorbeeld om een boodschap te halen. Dan hoef je de kinderen ook niet meer lastig te vallen als je een keer naar de huisarts moet. Er is dan altijd wel iemand die met je mee kan gaan.’

Gemeenschap­pelijke ruimte

‘Een woongemeenschap voorkomt vereenzaming. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke ruimte waar je samen kunt komen om de krant te lezen, koffie te drinken of samen tv kunt kijken. Het zou fijn zijn als er ook een mogelijkheid is om samen te fitnessen of te knutselen. Kortom, alles wat het leven van de bewoners prettiger maakt en de onderlinge contacten bevordert.’

CPO voor ouderen

‘We kunnen dit realiseren door samen met de overheid en projectontwikkelaars te kijken naar vergelijkbare initiatieven elders in het land. Een andere mogelijkheid is het realiseren van een CPO-concept (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) voor ouderen. Dit betekent dat wij als ouderen in groepsverband onze eigen woongemeenschap bouwen en daardoor meerwaarde creëren met elkaar.’

 

4 comments

  1. Dit is een idee dat ik ook al lange tijd in gedachte heb. Onze generatie is en blijft wel een “veranderlijke” generatie en een woongemeenschap is volgens mij ook een heel goede optie om idd positief “de oude dag” te beleven op een tegemoet te gaan met veel opties op maatschappelijk vlak en een waaier van mogelijkheden…zeer interessant en te doordenken. .beste groeten , Anne.

  2. Als je jaren geleden zo een wooncomplex voor ouderen toegezegd word en er gaat wonen wat doe je dan als het allemaal lozen woorden zijn en van dat al door enkelen medebewoners tegen gehouden word. Dan zal het volgens mij altijd een utopie blijven. Diny

  3. De ” landelijke vereniging groepswonen ouderen (LVGO)” is plm 20 jaar geleden al opgericht met het oogmerk, zoals hierboven beschreven door de heer Jonkers uit Halsteren. Om niet opnieuw een aantal wielen uit te hoeven vinden zou ik de heer Jonkers willen adviseren contact op te nemen met de LVGO, via hun website.
    Ik woon zelf al negen jaar in een woongroep ( voor ouderen), die mijn man en ik zijn begonnen, met, inderdaad hulp / advies van de LVGO. Helaas overleed mijn man enkele maanden na de opening van de woongroep. Ik heb toen ” aan den lijve” de warmte en het meeleven gevleld van het wonen in een woongroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *