Lizette Dam werkt als jeugdverpleegkundige bij GGD West-Brabant. ‘Vanuit mijn werk zie ik dat ouderen en kinderen een positieve invloed op elkaar hebben. Mijn toekomstdroom is om ouderen en kinderen in Bergen op Zoom nog meer samen te brengen. En daarvoor heb ik een maatje nodig!’

Bos, water en polder

‘Ik ben blij dat ik in Halsteren woon. De combinatie van bos, water en polder, die drie-eenheid, dat vind ik helemaal geweldig. Dat vind je alleen in en rondom Bergen op Zoom! Ook ben ik onwijs trots op de Vastenavend, ook al ben ik hier niet geboren. En natuurlijk op de vele monumenten in de stad.’

Gemeente Bergen op Zoom - #jouwtoekomstverhaal

Positieve wisselwerking tussen jong en oud

‘Ouderen vinden het leuk om verhaaltjes voor te lezen of spelletjes met de kinderen te doen.
Het contact met ouderen is goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Een bezoek van een half uurtje kan voor zowel ouderen als kinderen al van enorme betekenis zijn. De eenzaamheid die ouderen ervaren kan hierdoor verminderd worden.’

‘Ouderen hebben veel te bieden’

‘Volwassenen, ouders van kinderen en ook jongeren in de wijk, eigenlijk kan iedereen hierin een rol spelen. Om contact te leggen, creativiteit uit te wisselen, voor handigheidjes en oplossingen, etc. Ouderen hebben nog vaak zoveel te bieden qua ervaring, weetjes en verhalen. Juist omdat zij steeds langer zelfstandig thuis ‘moeten’ blijven wonen, is het belangrijk dat zij ook in de wijk worden bezocht.’

Lizette Dam - gemeente Bergen op Zoom - #jouwtoekomstverhaal

Maatje gezocht

‘Ouderen en kinderen nog meer samenbrengen kan op een kleinschalige en laagdrempelige manier beginnen, bijvoorbeeld bij mij in de buurt. Ik zou dit het liefste oppakken met een of meerdere maatjes om samen te bekijken waar en hoe we mensen met elkaar in contact kunnen brengen. Het is prettig als die maatjes – net als ik – een hele nuchtere en praktische instelling en ideeën hebben, mee willen denken of voorbeelden kennen.’

‘Anderen enthousiasmeren om hetzelfde te doen’

‘Het zou mooi zijn als we dit daarna verder uit kunnen breiden en anderen kunnen enthousiasmeren om hetzelfde te doen. Zo kan het samenbrengen van ouderen en kinderen zich als een ware olievlek over Bergen op Zoom verspreiden. Ik realiseer me dat we in een drukke en op de eigen privacy en individu gerichte samenleving leven. Juist dan kan een minimale inzet van tijd en aandacht voor elkaar zo waardevol zijn.’

1 comment

  1. Ik vind het een heel interessante website en het in contact brengen/gaan van ouderen en kinderen lijkt me heel positief. ik ben zelf 65,heb geen kinderen maar onder houd het contact met mijn neef en zijn vrouw en 2 kinderen van 1 maand en 3 jaar. en onder houd ook het contact met mijn nicht en haar man en kinderen van 11,13 14 en 15 jaar Het is altijd een fijn samenzijn .ik zou dit ook in Amsterdam willen stimuleren. bvb via stadsdorp waar ik contact persoon ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *