Naast zijn werkzaamheden als advocaat is Rob Boas al jaren op enthousiaste wijze
actief als acteur, regisseur en bestuurslid binnen het culturele veld in Bergen op Zoom. Zijn toekomstdroom? Een mooie theaterzaal met zo’n 250 zitplaatsen en oplopend podium waarin cabaret-, ballet-, dans- en toneelvoorstellingen kunnen plaatsvinden!

Creativiteit

‘De creativiteit, die volgens mij is geworteld in de Vastenavend, is juist datgene wat Bergen op Zoom onderscheidt. Wij zijn creatief met taal, kleding en decor. Er is ook veel muzikaal talent in onze stad. Dit zie je ook terug bij de Bergse Stadsreuzen, de Maria Ommegang en de spektakels van de Vierschaar en de BOV.’

Rob Boas - #jouwtoekomstverhaal - Dick Maas Fotografie - 1

Jong talent

‘In de jaren dat ik nu actief ben binnen het culturele veld, heb ik gezien hoe jonge talenten enthousiast werden gemaakt voor theater en cultuur. Daardoor konden zij zich ontplooien  –
en dat mag ik zeker zeggen – tot sterren. Ik denk dan aan de broers Martijn (de film de scheepsjongens van Bontekoe) en Alex Hendricks (diverse theaterproducties en films), Diemer van Wijk (diverse culturele en theaterproducties) en recent Merijn Oerlemans (Amateur Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol in Petticoat van BOV). En zo komen er nog veel meer aan!’

‘De avant-garde van de samenleving’

‘Nog belangrijker is dat er hierdoor bij de jeugd een brede belangstelling voor cultuur wordt gecreëerd. Cultuur is verbeelding en baant de paden voor onze samenleving. Cultuur is de avant-garde van nu en het erfgoed van morgen.’

Een zaal met oplopende tribune

‘We hebben in onze stad een prachtige schouwburg. Daarnaast beschikken we over de CKB Theaterzaal, de Stoelemat en de theaterzaal in het Zwijnshoofd. Een zaal met ongeveer 250 zitplaatsen met een oplopende tribune en voldoende ruimte rondom het speelveld ontbreekt daar nog aan.’

Modern experimenteel theater

‘Het is heel belangrijk voor de ontwikkelingen binnen het culturele veld dat er een mooie theaterzaal komt waarin cabaret-, ballet-, dans- en toneelvoorstellingen kunnen plaatsvinden, met een ruim speelvlak om modern experimenteel theater mogelijk te maken. De CKB Theaterzaal is nu de enige zaal die enigszins aan deze omschrijving voldoet. Het speelvlak mag echter groter en er staat een grote vleugel die niet weg kan. Aangezien op deze locatie ook wordt lesgegeven, kunnen de decorstukken niet blijven staan.’

‘Alle voorstellingen in Bergen op Zoom’

‘Als dit zou worden gerealiseerd, kunnen we alle soorten voorstellingen in Bergen op Zoom laten plaatsvinden en hoeven we nooit meer naar andere plaatsen uit te wijken. Natuurlijk mag zo’n nieuwe theaterzaal ook voor allerlei andere doeleinden worden gebruikt.’

Hoe te realiseren?

‘In een tijd dat overheidsgeld schaars is, zou een dergelijke theaterzaal gerealiseerd kunnen worden met ondersteuning vanuit het bedrijfsleven en door giften van particulieren. De zaal kan immers ook gebruikt worden voor bijeenkomsten van grote bedrijven. Ik ben zeker bereid om me daarvoor in te zetten. Je kunt ook denken aan naamgeving, ofwel een bedrijf dat de naam wil koppelen aan een nieuwe theaterzaal. Er zijn mogelijkheden genoeg. Samen kunnen we dit realiseren!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *