Stefaan Verheugt: ‘Door veiligheidsredenen is het vaak onmogelijk om met 10 of meer rolstoelgebruikers naar een theatervoorstelling te gaan. Dit komt in veel gemeenten voor. Laten wij er in Bergen op Zoom samen voor zorgen dat we ook hierin uniek worden!’

Prachtige, historische stad

Stefaan is geboren en getogen in Bergen op zoom. ‘Dit is de stad waar ik geboren ben. De stad waar ik alles beleef en wil beleven, zoals mijn ouders en grootouders dat ook doen en hebben gedaan. Als ik in een andere stad of in een land ver weg ben geweest, voelt het bij terugkomst altijd als thuiskomen. Bergen op Zoom is een prachtige, historische stad met vele leuke evenementen. Dat zou ik voor geen goud willen missen.’

Gemeente Bergen op Zoom - Stefaan Verheugt

Toegankelijkheid rolstoelen en scootmobielen

Stefaan draagt ouderen en mensen met een beperking een warm hart toe. Door zijn werk als verzorgende maakt hij regelmatig mee dat een theater of evenementenlocatie een beperkt aantal plaatsen heeft voor rolstoelgebruikers. ‘Hoe mooi zou het zijn als theaters en evenementenlocaties nog toegankelijker worden voor deze groep mensen.’ Dat zouden we bijvoorbeeld kunnen realiseren door meer standplaatsen voor scootmobielen te creëren tijdens evenementen, al dan niet met een overkapping. Een flexibele inrichting van zitplaatsen voor validen en mindervaliden zou nog beter zijn.’

Speciaal evenement

‘Een andere mogelijkheid is speciale evenementen organiseren voor ouderen en scootmobiel- en rolstoelgebruikers. Bijvoorbeeld een Scootmobiel On The Roadshow, een speciale ouderendag of het uitbreiden en voortzetten van de Scootmobiel Vierdaagse. Mensen die bij elkaar in een verzorgingstehuis wonen, vinden het fijn om samen op pad te gaan. Een beperkte toegankelijkheid heeft daardoor ook een grote impact op het sociaal leven van onze ouderen en mindervaliden.’

Gemeente Bergen op Zoom - Stefaan Verheugt 1

‘Samen kunnen we veel bereiken’

‘Het is belangrijk dat we samen blijven kijken hoe we het leven van deze groep mensen een stukje mooier en beter kunnen maken.’ Zo sprong Stefaan in 2016 al voor ze in de bres om onder andere de wachttijden van de Deeltaxi te verkorten. En met succes! ‘Ik heb vele reacties op mijn oproep ontvangen, welke nu verder door de gemeente worden opgepakt.’

De meest rolstoelvriendelijke stad van Nederland

‘Het is mijn toekomstdroom om van Bergen op Zoom de meest scootmobiel- en rolstoelvriendelijke stad van Nederland te maken. Een stad die naast het aantrekken van jongeren ook een zeer geschikte leefomgeving biedt voor ouderen en mindervaliden. Met egale stoepen en wegen en openbare gebouwen die toegankelijk zijn voor alle scootmobiel- en rolstoelgebruikers. Samen kunnen we dat bereiken. ’

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *