Barbara van der Zanden werkt in het dagelijks leven als grafisch ontwerpster. Ook in haar vrije tijd is deze ‘tekenmoeder’, zoals ze zichzelf noemt, druk in de weer met penselen, potlood en papier. Het liefst doet ze dat samen aan de keukentafel met haar dochters Bieke, Sterre en Lize. ‘In een tijd waar de tablet en mobiele telefoon een belangrijke plaats innemen, is het goed dat we de creativiteit van alle kinderen blijven stimuleren.’

Online

‘Online spelletjes, de pc en de mobiele telefoon vraagt veel aandacht van onze kinderen. Dat is prima en hoort ook bij deze tijd, maar doe het met mate. Uren achter elkaar achter de pc is ongezond en niet goed voor de ontwikkeling van een kind.’

Barbara van der Zanden 5 - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Ontwikkeling kinderen

‘Kinderen zijn van nature creatief. Door te tekenen, te schilderen, iets te kleien of te bouwen kunnen ze op een leuke manier uiting geven aan hun fantasie en gevoelens. Door creatief, muzikaal of beeldend bezig te zijn, ontwikkelen kinderen ook andere vaardigheden en worden ze op een speelse wijze gedwongen om uitdagingen aan te gaan.’

Barbara van der Zanden 4 - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Meer creativiteit

‘Creativiteit ontwikkel je ook door creatief aan de slag te gaan. Hoe teken je een poppenhuis? Hoe maak je een tractor van klei? Het proces is eigenlijk belangrijker dan het eindresultaat. Creatief, muzikaal of beeldend bezig zijn, is belangrijk voor een kind. Mijn man en ik werken allebei. Daardoor is het voor ons financieel mogelijk om cultuur en creativiteit mee te geven in de opvoeding van onze dochters. Dat zou voor elk kind in Bergen op Zoom mogelijk moeten zijn.’

Barbara van der Zanden 3 - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Stichting Leergeld

‘In de praktijk merk ik dat ouders bepaalde activiteiten niet ondernemen, omdat het financieel niet haalbaar is. Dat kan zijn, omdat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Stichting Leergeld, of dat ze er niet voor in aanmerking komen. Als mijn dochters vriendinnetjes uitnodigen, dan ga ik weleens samen met ze knutselen of kleuren. Dat zouden we als ouders nog meer kunnen doen door hierover afspraken met elkaar te maken.’

Barbara van der Zanden 1- gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Bijschrift

‘Mijn collega Marie-José Bijsters en ik ontwikkelden vorig jaar Bijschrift, een doeschrift voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar. We hebben de prijs laag gehouden om de aankoop laagdrempelig te houden. Het liefste zouden we de schriftjes gratis willen uitdelen. Vooral aan kinderen die om wat voor reden dan ook minder mogelijkheden hebben om creatief bezig te zijn. Een paar maanden geleden hebben we een volle doos Bijschriften weggegeven aan Stichting Kip en Apie kinderfeestjes. Deze organisatie organiseert verjaardagsfeestjes voor kinderen en ouders die hiervoor niet de financiële middelen hebben.’

Barbara van der Zanden 2 - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Een creatieve toekomstdroom

‘Mijn toekomstdroom is nog meer creativiteit voor alle kinderen uit Bergen op Zoom. Misschien kunnen we dat bereiken door samen leuke acties te bedenken. Bijvoorbeeld door de grootste kleurplaat ooit samen te kleuren op de Grote Markt, of met collega’s uit de creatieve sector acties te ondernemen. Ik ga hier binnenkort het eerste gesprek over voeren.’

‘Wij trekken bezoekers buiten de stad’

‘Ik ben er trots op dat in onze stad veel wordt ondernomen op cultureel vlak. In Bergen op Zoom zijn er veel muziek-, toneel- en theaterverenigingen. Er zijn veel optredens, waarmee we veel bezoekers trekken, ook van buiten de stad. Een goed voorbeeld is natuurlijk Stichting De Vierschaar. Zij maken hele mooie, grote producties.’

Mooie evenementen

‘Dan hebben we natuurlijk ook nog ProefMei en de Foodstoet. Dat vind ik echt superleuk dat wij dit soort evenementen in onze eigen stad hebben! Vooral ProefMei biedt een mooie verzameling van alles wat wij op culinair gebied in onze streek te bieden hebben. En dat is heel veel!’

#jouwtoekomstverhaal

Aanmelden toekomstgesprek Deel jouw verhaal op dit platform

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *