Margreet van Kemenade is adviseur in talentontwikkeling en arbeidsbemiddeling. ‘Anderen verder helpen’ noemt zij als haar belangrijkste drijfveer. Sinds 2009 is ze als zelfstandig ondernemer actief op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling, outplacement en re-integratie. Haar toekomstdroom is een Bergse samenleving, waarin iedereen die kan werken, met veel passie aan de slag is. Lees hier hoe zij haar droom wil realiseren.

Dromen

‘In Bergen op Zoom mag je dromen over zaken die niet voor de hand liggen. Het is een creatieve stad waar door hardwerkende ondernemers veel dromen tot werkelijkheid worden gebracht. In Bergen op Zoom mag en kan dat. Onze stad ademt cultuur en heeft tal van bijzondere monumenten en gebouwen. Het is aangenaam vertoeven hier. ‘

Het roer om

Margreet kende ook minder goede tijden. ‘Je baan ongewild verliezen, ik heb het zelf ook meegemaakt. Het was een dieptepunt in mijn leven. Het kost veel energie om dan de draad weer op te pakken. Je moet je leven weer op de rails krijgen en een leuke, passende baan zien te vinden. Door mijn eigen ervaring zag ik in hoe belangrijk het is, dat zowel werknemers als werkgevers goede begeleiding krijgen in een dergelijke situatie. Daarom besloot ik het roer om te gooien en verder te gaan in dit vak.’

Margreet van Kemenade 1 - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Vraag en aanbod op elkaar afstemmen

‘Om te voorkomen dat mensen in de bijstand komen, is het belangrijk dat we vraag en aanbod in een heel vroeg stadium op elkaar afstemmen. Dat kan door op zoek te gaan naar branches waarin nog wel werk te vinden is of door iets nieuws op te starten. Het is belangrijk dat we samen de focus leggen op wat nog wél kan.’

Omscholen

‘Een mooi voorbeeld hiervan is het omscholingstraject dat een team professionals en ik in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom hebben opgezet na de sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris. Deze sluiting was ook een forse klap voor de toeleveranciers van Philip Morris. Ook dat kostte banen.’

Werk leuk vinden als leidraad

‘In dit omscholingstraject hebben we ‘het nieuwe werk ook écht leuk vinden’ als leidraad genomen. Denk daarbij aan een opleiding voor taxi- of heftruckchauffeur. Daar is zeker vraag naar. Belangrijk is dat mensen dit werk dan ook echt leuk vinden. Anders werkt het niet. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld in de techniek en in de zorg waar nu al een groot tekort aan menskracht is.’

Margreet van Kemenade 2 - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com

Mijn toekomstdroom

‘Om mijn toekomstdroom te realiseren, ga ik in samenwerking met de overheid, het bedrijfsleven en werkzoekenden het vraag en aanbod nog beter op elkaar afstemmen, zodat er zo min mogelijk mensen in de bijstand terechtkomen en wij als inwoners van Bergen op Zoom kunnen profiteren van een nog sterkere economie.’

Organisatie met werkcoaches

‘Dat kan bijvoorbeeld door het opzetten van een organisatie waarbij vrijwilligers als werkcoach werkzoekenden zo’n anderhalf uur per week helpen bij hun zoektocht naar een baan. Denk daarbij aan hulp bij het schrijven van sollicitatiebrieven, het opzetten van een goed cv, het voeren van sollicitatiegesprekken en – ook heel belangrijk – fungeren als sparringpartner en adviseur. Voor mensen die graag willen werken en niet aan de slag komen, is het belangrijk dat ze persoonlijke aandacht en advies krijgen in hoe ze succesvol worden in hun zoektocht naar werk.’

Margreet van Kemenade - gemeente Bergen op Zoom - GRAZImedia.com - 2

Scholing

‘De ontwikkelingen gaan snel. En daarmee verandert ook de arbeidsmarkt in een razend tempo. Om aansluiting te blijven houden, is bij- en/of herscholing voor veel mensen noodzakelijk. De verwachte trend is dat de komende jaren veel mensen – voornamelijk 50-plussers – hun baan verliezen, omdat hun kennis achterblijft bij de snelle ontwikkelingen. De noodzaak van een organisatie met werkcoaches wordt dan alleen maar groter.’

Elkaar meer helpen

‘Ik geloof erin dat we naar een samenleving gaan waarin we elkaar weer meer gaan helpen.
De eerste stap naar een organisatie met werkcoaches heb ik al gezet. Nu nog doorpakken samen!’

#jouwtoekomstverhaal

Aanmelden toekomstgesprek Deel jouw verhaal op dit platform

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *